Meny Stäng

Fördelar med att träna på en studsmatta

Många ser studsmattor som rena leksaker, men det stämmer inte alls. Istället kan studsmattor vara mycket effektiva träningsredskap, vilket bevisas bl.a. av de många personer som lyckats gå ned i vikt bara genom att hoppa.

Det finns nämligen massvis med fördelar med att träna på en studsmatta. I denna artikel kommer vi att berätta om några av dem, för dig som behöver övertygas om att detta faktiskt kan vara ett användbart träningsredskap, utöver att vara ett glädjeämne för familjen.

Fördelar med studsmatta

Dessa fördelar finns med studsmattor

  • För det första är det viktigt med frisk luft, och skaffar man en lite större studsmatta som ställs ute, får ju både du och dina barn som kanske hoppar på studsmattan gott om frisk luft, samtidigt som ni faktiskt tränar ute, i den friska luften, vilket är betydligt nyttigare än att t.ex. träna inne.
  • För barn är studsmattor även ett utmärkt sätt att träna upp så väl motorik, balans, kroppskontroll med mera.
  • Vi vuxna kan öva upp både konditionen och flåset med studsmattor, men även musklerna och styrkan i benen, som ju är det man hoppar med.
  • En annan fördel med studsmattor är att alla kan hoppa på dem, från den mest otränade till den som redan tränat en hel del. Man kan även hoppa på dessa mattor om man har t.ex. knäproblem, problem med ledbanden, och så vidare, eftersom det är skonsamt och bra för alla, inklusive dem med skador, att träna på ett mjukt underlag, som sätter igång blodcirkulationen och cirkulationen av ledvätskan. Studsmattor kan därför även användas i rehabiliteringssyfte, för att få dig att träna lite grann, på ett väldigt skonsamt sätt, innan du sätter igång med mer krävande motion av olika slag.
  • Det finns även särskilda träningsprogram att få tag på till studsmattor, om man inte vet hur och hur länge man ska hoppa med mera. Att försöka hitta sådana instruktioner rekommenderas framför allt för den som är nybörjare gällande studsmattor.

Här hittar du den studsmatta som fick betyget Bäst i test.